100 djece područne škole i vrtića u Desincu posjetilo Desinečke vatrogasce

U povodu blagdana Sv. Florijana i Dana vatrogastva članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Donji Desinec i Gornji Desinec danas su, 5. svibnja, u prostorijama DVD-a Gornji Desinec ugostili 64-ero učenika područne škole Desinec zajedno sa njihovim učiteljicama, te 36-ero djece dječjeg vrtića Radost u Gornjem Desincu iz grupe “Brodići” i “Zvončići” sa svojim tetama. Odmah po dolasku u prostorije vatrogasnog doma djecu su iznenadili svojim dolaskom kolege iz Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa sa psom Gizmom koji je kod djece izazvao ugodno oduševljenje. Nakon uvodnog predstavljanja rada sa potražnim psima prezentirana je vježba pronalaska unesrećene osobe uz pomoć psa Gizma koji je svoju zadaću izvršio u vrlo kratkom vremenu. Na mnogo znatiželjnih pitanja u vezi potražnih pasa djeci su odgovarali članovi Udruge Tomislav i Nika.

Edukativno predavanje iz područja zaštite od požara okupljenoj djeci održao je zapovjednik DVD-a Gornji Desinec Vedran Boričević, a djeca su pokazala zavidno znanje iz područja vatrogastva i zaštite od požara, što ne čudi obzirom da su mnogi od njih i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Nakon predavanja djeca su imala priliku vidjeti vatrogasna vozila i opremu, te sudjelovati u vježbi s vatrogasnim brentačama. Na kraju skoro dvosatnog boravka u DVD-u Gornji Desinec djeca su se okrijepila sokom i grickalicama, a za uspomenu sa sobom su ponijeli i vatrogasne bojanku i raspored sati.

Učiteljice područne škole Desinec Snježana Dugić, Petra Dugić, Željka Vrbanić i Ines Vojvodić zahvalile su vatrogascima na prijemu i suradnji koja je sada već postala tradicionalna, a tete dječjeg vrtića iz Gornjeg Desinca kojima je ovo prvi puta da dolaze vatrogascima zaželjele su da se ova suradnja nastavi i dalje. Posebno za ovu prigodu vrtićka djeca su izradila i vatrogascima poklonila svoj ručni rad koji simbolizira vatru.

Tradicionalno već prije samog odlaska uslijedilo je i zajedničko fotografiranje djece, učiteljica i teta sa članicama i članovima DVD-a Donji Desinec na čelu sa zapovjednikom Danielom Kišanom i članicama i članovima DVD-a Gornji Desinec na čelu sa zapovjednikom Vedranom Boričevićem.