Opće aktivnosti

Potpisan Ugovor o dodjeli 183.178,95 kn bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije!

20. svibnja 2022. godine predsjednik DVD-a Gornji Desinec g. Vedran Boričević, ujedno i voditelj operacije, u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova potpisao je ugovor o dodjeli 183.178,95 kuna bespovratnih sredstava za izvanrednu nabavu vatrogasne opreme za potrebe službi zaštite i spašavanja zbog zamjene uništene, oštećene i rashodovane opreme koju je vatrogasna postrojba koristila tijekom intervencija nakon serije potresa počevši od 28.12.2020. godine na području Sisačko – moslavačke županije i Zagrebačke županije. Ugovor (FSEU.2022.MUP.095) je potpisan s Ministarstvom unutarnjih poslova, a financijska sredstva osigurana su u Fondu solidarnosti Europske unije.
 
Nakon katastrofalnog potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju i načinio je ogromnu štetu kako u epicentralnom  području, tako i na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, po nalogu nadležnog vatrogasnog zapovjednika i dojave građana putem Županijskog vatrogasnog operativnog centra, članovi vatrogasne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Desinec angažirani su uz ostale članice nadležne Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog u sanaciji ugroza nastalih nakon serije potresa, na uklanjanju dimnjaka koji su prijetili urušavanju, visećih građevinskih dijelova objekata, kao npr. crijepova, cigli, oluka, drvenih greda i drugo kako na privatnoj imovini, tako i na objektima javne namjene (Crkva, Osnovna škola i drugo) na području Sisačko – moslavačke županije (Petrinja, Glina), te na području grada Jastrebarskog. Odmah nakon potresa 29. prosinca postrojba je izašla i na izvid obišavši naselja na svojem području djelovanja kao potpora stanovništvu, mogućoj evakuaciji, te ograđivanju opasnih mjesta koja su prijetila urušavanjem. Također, po nalogu Stožera civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske, vatrogasna postrojba sudjelovala je na utovaru i istovaru humanitarne i druge pomoći u centralnom skladištu u Jastrebarskom u više navrata, kao i prilikom istovara pomoći stranih zemalja u zrakoplovnoj luci Dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.
Prilikom intervencija nakon potresa, nažalost dobar dio vatrogasne opreme je oštećen i nije više za operativno djelovanje. Odobrenim bespovratnim financijskim sredstvima DVD Gornji Desinec nabaviti će novu opremu koja će zamijeniti uništenu vatrogasnu opremu tijekom intervencija nakon potresa.