DVD Gornji Desinec nabavilo vatrogasno vozilo za gašenje požara

DVD Gornji Desinec je krajem 2017. godine nabavilo vatrogasno vozilo za gašenje požara, čime je na području djelovanja ove primarne vatrogasne postrojbe povećana i unaprijeđena operativna spremnost za izlazak na vatrogasne intervencije, a sve u svrhu bolje i učinkovitije zaštite građana i njihove imovine od požara i drugih nesreća.

Tim je povodom u srijedu 10. siječnja 2018. godine upriličen blagoslov i svečana prezentacija nabavljenog vatrogasnog vozila koje je nabavljeno od vatrogasne postrojbe DVD-a Ključ iz Ključa Brdovečkog na inicijativu samih članova DVD-a Gornji Desinec na čelu sa predsjednikom Josipom Novoselom. Radi se o desetak godina mlađem vatrogasnom vozilu od onog kojeg je do sada imala ova vatrogasna postrojba. Vatrogasno vozilo je marke Steyr 791, snage motora 280 KS, pogona 4×4, automatic sa 7 sjedećih mjesta. Tehnička nadogradnja vozila je TLF 28 – 2500, a vozilo posjeduje spremnik za vodu kapaciteta 2500 litara, te spremnik za pjenilo 300 litara. Posjeduje Rosenbauer pumpu srednjeg i visokog tlaka kapaciteta 2800 l/min kod 8 bara, te 300 l/min kod 40 bara, a opremljeno je i sa dva vitla za brzu nacvalu od 30 metara, kao i rasvjetnim stupom za osvjetljavanje radnog prostora sa pripadajućim generatorom električne energije snage 3 kW. Vatrogasno vozilo opremljeno je potrebnom opremom za gašenje požara i tehničke intervencije, od koje valja izdvojiti ljestve rastegače 12 metara radne visine smještene na pneumatskoj platformi na izvlačenje, vatrogasne cijevi i armature za gašenje požara vodom i pjenom, hidranstke nastavke, vatrogasne aparate za početno gašenje požara prahom i ugljičnim dioksidom, metlanice i naprtnjače, dodatni generator električne energije snage 3 kW sa dodatnim prijenosnim rasvjetnim stupom i reflektorima, 2 motorne pumpe za vodu, električnu muljnu pumpu, motornu pilu, višenamjenski razvalni alat, dimnjačarski alat, te ostalu opremu potrebnu za razne vrste intervencija.

Vatrogasno vozilo, vatrogasace i vatrogasni dom blagoslovio je župnik Župe Desinec velečasni Petar Ribarić, nakon čega su okupljene vatrogasce i njihove goste pozdravili predsjednik VZG Jastrebarskog, ujedno i načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, te gradonačelnik grada Jastrebarskog, ujedno i član DVD-a Gornji Desinec, Zvonimir Novosel, koji su zaželjeli puno uspjeha u radu s nabavljenim vozilom te obećali i financijsku pomoć pri zatvaranju financijske konstrukcije za nabavku ovog vozila. Nabavku vozila financijski su pomogle Hrvatska vatrogasna zajednica i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, a prema riječima gradonačelnika grada Jastrebarskog i predsjednika VZG Jastrebarskog Željka Popovića financijska pomoć neće izostati ni od strane Grada Jastrebarskog, kao ni od strane Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog.

Predsjednik DVD-a Cvetković Mladen Boričević ovim je povodom vatrogascima DVD-a Gornji Desinec poklonio i vrijednu vatrogasnu opremu za vatrogasno vozilo, vatrogasne cijevi, cijevne mostiće, mlaznicu i naprtnjače, u ime svih članova DVD-a Cvetković, te predložio bratimljenje ova dva društva kao rezultat iznimno uspješne međusobne suradnje i prijateljstva što su članovi DVD-a Gornji Desinec s radošću i prihvatili.

Ključeve vatrogasnog vozila predsjednik DVD-a Gornji Desinec Josip Novosel svečano je predao zapovjedniku Vedranu Boričeviću zaželjevši svim operativnim članovima uspjeh u radu sa vozilom u operativnim aktivnostima, nakon čega je upriličena i prezentacija vozila okupljenim gostima i uzvanicima.

Svečanom blagoslovu i prezentaciji vozila nazočili su i zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog Stipe Bučar, članovi Izvršnog odbora VZG Jastrebarskog, predstavnici DVD-a Ključ i DVD-a Donji Desinec, te gradski vijećnik Petar Španić.

Inače, vatrogasna postrojba DVD-a Gornji Desinec na temelju Plana zaštite od požara i tehnološke eksplozije za Grad Jastrebarsko jedna je od 8 primarnih vatrogasnih postrojbi, uz središnju vatrogasnu postrojbu DVD-a Jastrebarskog, sa područjem djelovanja u naseljima istočnog i sjeveroistočnog dijela grada Jastrebarskog koje obuhvaća naselja Gornji Desinec, Lokošin Dol, Prhoć, Stankovo i Orešje Okićko. U navedenim naseljima živi oko 1400 stanovnika u 400-injak kućanstava što je oko 9 % ukupnog stanovništva na području grada Jastrebarskog.

U prosjeku ova vatrogasna postrojba godišnje odradi 10-ak vatrogasnih intervencija, a važno je napomenuti i da ima 32 operativna vatrogasca od kojih je 15 vozača sa položenom C kategorijom. Od vatrogasne tehnike vatrogasna postrojba DVD-a Gornji Desinec posjeduje i vatrogasno vozilo za prijevoz vatrogasaca Peugeot boxer iz 2009. godine.

Nabavljenim vatrogasnim vozilom svakako će biti poboljšana zaštita građana i njihove imovine od požara i drugih ugroza, kako na području djelovanja tako i na području grada Jastrebarskog, ali po potrebi i šire.