U subotu 24. ožujka održana obuka operativnih vatrogasaca

 

Sukladno Pravilniku o programu i načinu provedbe teorijske nastave i praktičnih vježbi i na temelju godišnjeg plana nastave za 2018. godini za operativne članove vatrogasne postrojbe DVD-a Gornji Desinec u subotu 24. ožujka održana je redovna teorijska nastava i praktične vježbe.

Teorijsku nastavu i praktične vježbe vodio je zapovjednik DVD-a Gornji Desinec Vedran Boričević zajedno sa članovima Zapovjedništva. U teorijskom dijelu odrađeno je upoznavanje članova vatrogasne postrojbe sa vatrogasnim vozilom za gašenje požara Steyr 791, kombiniranim vatrogasnim vozilom za gašenje požara vodom i pjenom, opremljenim i za određene vrste tehničkih intervencija, njegovom namjenom, tehničkim karakteristikama, te rasporedom i smještajem vatrogasne opreme u vozilu. Osim navedenog u teorijskom dijelu odrađene su i teme taktičkih nastupa vatrogasnih postrojbi na intervencijama, zapovijedanja i vođenja vatrogasnih intervencija u svrhu što kvalitetnije pripreme vatrogasaca za izvršavanje zadaća na vatrogasnim intervencijama.

U praktičnom dijelu, odnosno vježbama, sa vozačima ujedno i strojarima izvršena je obuka upravljanja vatrogasnim vozilom za gašenje požara kao i obuka rukovanja vatrogasnom pumpom  srednjeg i visokog tlaka. Od taktičkih zadataka izvršene su vježbe gašenja vodom uz upotrebu srednjeg tlaka sa „C“ mlazom vode, upotrebom visokog tlaka sa brzonavalnim vitlom, te vježbe gašenja pjenom uz korištenje pjenila iz vanjskog izvora. Praktične vježbe gašenja odrađene su u okviru izvršavanja taktičkih zadataka na razini nastupa vatrogasnih grupa, odnosno s pretpostavkom uspješno odrađene vatrogasne intervencije izlaskom manjeg broja vatrogasaca na intervenciju.