Puhački orkestar

34. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

34. Susret hrvatskih puhačkih orkestara jedan je od najdugovječnijih puhačkih festivala u Hrvatskoj koji je tijekom 2020. godine, poput većine kulturnih manifestacija, pogođen pandemijom bolesti COVID-19.
Obzirom na  vrlo nepovoljnu epidemiološku situaciju program 34. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i suroganizaciju HDS-ZAMP-a bit će realiziran u online formatu 12. prosinca 2020. od 19 sati putem web stranice HSK-a na HSK TV-u uz emitiranje i putem web servisa Facebook Youtube

VIDEO POZIVNICU – PROMO SPOT SUSRETA pogledajte na 34. Susret hrvatskih puhačkih orkestara – PROMO SPOT – YouTube

Zagrebačku županiju i Grad Jastrebarsko predstavljaju naš orkestar te orkestar našeg bratskog društva DVD-a Domagović.

Programske odrednice 34. Susreta pripremila je stručna služba u suradnji sa Stručnim savjetom za puhačku glazbu HSK u sastavu Mladen Tarbuk, Šime Vulelija, Miro Saje, Mario Komazin i Josip Kapović. Program Susreta će u cijelosti biti revijalnog karaktera čime će se nastojati promovirati dostignuća puhačkog amaterizma u godini koju je obilježila pandemija.
Unatoč otežalim uvjetima, 34. Susret će nastojati postići ciljeve određene Pravilima Susreta kojima se, uz promociju najuspješnijih ostvarenja amaterskih puhačkih orkestara u Republici Hrvatskoj, želi utjecati na razvijanje kritičkog odnosa prema glazbenim vrijednostima, stimuliranje glazbenog stvaralaštva i amaterskog rada uopće, te razvoj publike.

Online Susret bit će realiziran u obliku emisije sa snimljenim izvedbama orkestara koju će pratiti tročlano stručno Povjerenstvo u sastavu Matija Fortuna, Vanja Lisjak i Ivan Josip Skender. Oni će sudjelovati i u okruglom stolu sa sudionicima na temu njihovih izvedbi te panel diskusiji za predstavnike puhačkih orkestara iz cijele RH koji će u kasnijem terminu biti održani na platformi ZOOM.

Obzirom na specifičnost prirode muziciranja glazbenika u puhačkim orkestrima i visokoj rizičnosti prijenosa koronavirusa, velik broj orkestara u RH ove godine nije bio u mogućnosti održavati probe. Od uobičajenih 40-60 orkestara koji se svake godine selektiraju za Susret, ove se godine prijavilo ukupno 19 orkestara, od kojih je 16 nastupilo u okviru 2 županijske smotre, te 3 putem samostalnih video prijava.

Na Smotri puhačkih orkestara Zagrebačke županije održanoj 27.9.2020. u Jastrebarskom nastupilo je ukupno 6 orkestara (selektor: Šime Vulelija), a na 41. Smotri puhačkih orkestara Slavonije i Baranje održanoj istog dana u Osijeku, nastupilo je ukupno 10 orkestara (selektor: Filip Pavišić). Samostalne video prijave, također je selektirao prof. Šime Vulelija.

Za nastup na 34. Susretu odabrano je ukupno 8 orkestara: Dječji orkestar Puhačkog orkestra Zaprešić, Puhački orkestar DVD-a Domagović, Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec, Osječki puhački orkestar, Gradska glazba Virovitica, Gradska glazba „Trenkovi panduri“ Požega, Limena glazba Općine Podturen i Puhački orkestar grada Koprivnice. 

PROGRAM SUSRETA možete vidjeti ovdje

Izvor: HSK