Opasnosti u objektima javne namjene i školama

Škole, veća okupljališta su prostori gdje mladež prisustvuje nastavi i izvannastavnim aktivnostima te provodi slobodno vrijeme na pripadajućim športskim terenima.

Evakuacija

Upoznajte se s načinima najbržeg i najsigurnijeg napuštanja građevine u slučaju požara. Razmotrite da li u svakom trenutku imate bar dva puta za evakuaciju. Da li ste upoznati s putevima za spašavanje? Ako niste, raspitajte se. Da li se redovito ili barem jednom godišnje održavaju u vašoj školi vježbe evakuacije? Ako ne, raspitajte se zbog čega to nije slučaj. Izlaze za nuždu i požarne puteve držite slobodne i prohodne. Ako se oglasi požarna uzbuna, pokušajte što smirenije i bez naguravanja i panike na uhodani način napustiti građevinu.

Poštivajte kućni red

Najvažnije je da se poštivaju pravila koja su propisana u školi. Direktno ili indirektno ćete ugroziti sebe i druge ako ih se ne pridržavate.

* Igra s vatrom i pirotehnička sredstva

Najstrože je zabranjena bilo kakva igra s vatrom, bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava.

* Održavanje priredbi

Za proslave i svečanosti u okviru škole kao ukrasne elemente rabite teško zapaljive materijale, a svakako ukrase postavite na dovoljnu udaljenost od rasvjetnih i grijaćih tijela.

Pušenje

Pušenje je u školi najstrože zabranjeno. Pridržavanje te zabrane je u interesu svih đaka, jer, kao što je poznato, ne samo da može biti uzročnik požara, nego je i izrazito štetno za zdravlje.

* Kemijski laboratorij

Škole posjeduju kemijske laboratorije, gdje se provode praktični pokusi iz kemije. Strogo je zabranjeno bez nazočnosti profesora koristiti ili dirati bilo kakve predmete ili tvari iz kemijskog laboratorija.